Aki Lindén

TURUN PORMESTARIKSI JOHTAJA, TEKIJÄ JA PALVELUIDEN PARANTAJA

Kuka olen?

Aki Lindén / PORMESTARIEHDOKAS

AKI LINDÉN HALUAA JOHTAA INSPIROIVAA KAUPUNKIA

Palveluiden kehittäjä ja kansan palvelija. Näin SDP:n pormestariehdokas Aki Lindén haluaisi itseään kuvailtavan.

 

Ja luonnehdinta on sopiva, sillä hänen uransa on yhdistelmä lääkärin, johtajan, kehittäjän tehtäviä ja kansalta saatua luottamusta.

 

Lindénillä on takanaan pitkä työura terveydenhuollon eri tehtävien parissa: terveyskeskus- ja lääninlääkärinä, yleislääketieteen opettajana, terveyskeskuksen johtajana ja viimeisimpänä kahden sairaanhoitopiirin, Varsinais-Suomen sekä Helsingin ja Uudenmaan johdossa.

 

Työuransa suurina onnistumisina hän pitää etenkin TYKS:n aseman vahvistamista maan viiden yliopistollisen sairaalan joukossa. Lindénin urakaari on edennyt köyhien lääkäristä sairaalajohtajaksi.

 

Työ terveyslääkärinä opetti Lindéniä kamppailemaan potilaiden hyvän hoidon puolesta. Hän suorastaan koki missiokseen Turun terveyskeskusjärjestelmän kehittämisen.

 

”Taistelin valtuustossa uusien lääkärinvirkojen saamiseksi.”

 

Lindén ehti toimia Turun kaupunginvaltuustossa aikanaan yli kaksikymmentä vuotta. Vahva missio sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolesta ajoi hänet lähtemään vielä eläkkeelle jäännin jälkeen ehdolle eduskuntavaaleihin.

 

”Periaatteeni on, että ihmisen koulutus ja terveydenhuolto eivät saa olla kukkarosta kiinni.”

 

Tulos oli mainio: yli 9 000 ääntä – eniten SDP:n listalla Varsinais-Suomessa.

 

Nyt Aki Lindén on seuraavan haasteen edessä: hän on valmis Turun pormestariksi. Millaisten asioiden edistäminen olisi Lindénille pormestarina tärkeintä?

 

Seuraa pitkä luettelo: työ, teollisuus, tutkimus, terveys, turvallisuus ja talous.

 

”Viime kädessä kaupungin hyvinvointi on riippuvainen siitä, että ihmisillä on töitä. Haluan, että Turku on edelleen merkittävä teollisuuspaikkakunta ja turvallinen paikka ihmisille asua. Turku on iso opiskelijakaupunki, ja niin pitää myös jatkossa olla. Kaiken pohjana tulee tietenkin olla vakaa talous.”

 

Lindén on suurten sairaanjohtopiirien johdossa tottunut luotsaamaan taloutta ja neuvottelemaan, usein kipeistäkin asioista. Siksi hän ei kaihda rahasta ja tehokkuudesta puhumista.

 

”Verovarojen käyttöön kohdistuu suuri vastuu. Meidän täytyy annetuilla voimavaroilla saada mahdollisimman hyvä tulos aikaan. Kaiken pitää aina silti lähteä siitä, että palvelun täytyy olla laadukas.”

 

Hyvin järjestettyjen palvelujen lisäksi ihmisen tulee kokea kaupungissa liikkuminen mielekkääksi. Lindénin mielestä tulevaisuuden hyvässä kaupungissa ihmiselle tulee turvallinen ja jopa inspiroitunut olo. Ympäristöstä tulee saada irti hyviä kokemuksia.

 

”Nuo kokemukset voivat liittyä luonnonympäristöön, rakennuksiin, hyvin hoidettuun liikenteeseen tai siihen, miten ihmiset suhtautuvat toisiinsa. Hyvä kaupunki on kaikkea tätä. Ja ennen kaikkea kaupungilla pitää olla uskoa tulevaisuuteen!”

 

Millaisen pormestarin turkulaiset saavat Lindénistä, tulevaisuudenuskoisuuden lisäksi?

 

”Sosiaalisen, ulospäinsuuntautuneen ja helposti lähestyttävän pormestarin”, Lindén sanoo ja hymyilee.

 

Äänestämällä jotakuta SDP:n ehdokasta tuet samalla myös Aki Lindénin valintaa pormestariksi.

Aki
Lindén


Kansanedustaja


Turku
     

Pähkinänkuoressa Aki Lindén

  • 69–vuotias, joista turkulainen 55 vuoden ajan
  • Erikoislääkäri ja valtiotieteen maisteri
  • Perheeseen kuuluu vaimo, kaksi lasta ja neljä lastenlasta
  • Kansanedustaja 2019–
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja 2010–2018
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja 2001–2010
  • Tätä ennen mm. Länsi–Suomen lääninlääkäri ja Porin terveyskeskuksen johtaja
  • Turun kaupunginvaltuutettu 1977–1998

MITEN AKI LINDÉN KEHITTÄISI TURKULAISTEN PALVELUJA?

Hyvät ja laadukkaat palvelut ovat Aki Lindénille sydämen asia. Hän haluaa puhua etenkin ennaltaehkäisevien palvelujen merkityksestä. Kaupungissa tehdään paljon huomaamatonta työtä, jonka merkitys korostuu esimerkiksi koronan kaltaisissa kriisitilanteissa.

 

”Meidän täytyy varautua ja ennaltaehkäistä ongelmia ennen niiden syntyä. Se on aina paljon tehokkaampaa.”

 

Yksi tämän hetken isoista trendeistä on väestön ikääntyminen. Se asettaa omat haasteensa palveluverkolle. Samalla myös kasvatus- ja sivistyspalveluiden merkitys tulee korostumaan, kun sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen siirtyy kunnilta maakuntien vastuulle.

 

”Nyt tarvitaan enemmän palveluja vanhemmalle ikäluokalle, kuin esimerkiksi 30 vuotta sitten. Samaan aikaan meillä pitää tietysti olla myös hyvät lapsiperheiden palvelut.”

 

Lindén kantaa edelleen huolta etenkin turkulaisten terveyskeskuspalveluista. Niissä riittäisi edelleen parannettavaa.

 

”Jostain pitäisi viilata 5–7 miljoonaa euroa lisää rahaa yleislääkäripalvelujen parantamiseen. Jo viidellä miljoonalla saataisiin vuodessa kymmeniä tuhansia yleislääkärikäyntejä lisää turkulaisille. Tavoitteena on saada pidemmällä aikavälillä terveyskeskuksiin lisää omia lääkäreitä.”